Σύνδεση

Εγγραφή

Σύνδεση

Εγγραφή

Στην Πάτρα η πρώτη Περιφερειακή Συνάντηση για το ΤΕΒΑ στη Δυτική Ελλάδα

7 Ιουλίου, 2022

Στο σύνολο των δράσεων και πρωτοβουλιών που ανέλαβε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τα τελευταία 2,5 χρόνια, στο πλαίσιο του ΤΕΒΑ, εστίασε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, μιλώντας την Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022, στην Περιφερειακή Συνάντηση των Φορέων Κοινωνικών Συμπράξεων των Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας, που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο MyWay, στην Πάτρα.

Η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο της υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής» του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ/FEAD) 2014-2020, της πράξης ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΗΣ ΥΛΙΚΗΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ, ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ 2018-2019.

«Δεν αντιλαμβανόμαστε το ΤΕΒΑ μόνο ως ένα πρόγραμμα διανομής κάποιων προϊόντων που ανακουφίζουν τις βασικές βιοτικές ανάγκες των συμπολιτών μας. Άλλα ως μία ολοκληρωμένη υπηρεσία που αποδεικνύει πως κανένας δεν είναι μόνος του.» τόνισε ο Περιφερειάρχης κι εξήγησε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με τα Συνοδευτικά Μέτρα του ΤΕΒΑ που διακρίνονται σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο για τις καινοτόμες προσεγγίσεις αλλά και τα αποτελέσματά τους, επεκτείνει το πλέγμα αλληλεγγύης με δράσεις που αφορούν σε όλες τις ομάδες του πληθυσμού: γυναίκες, παιδιά, εφήβους, φροντιστές κ.ά.

«Πρόκειται, επί της ουσίας, για το πιο μεγάλο κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας που έχουμε στα χέρια μας, γιατί μιλά απευθείας στο πορτοφόλι των νοικοκυριών που αντιμετωπίζουν πραγματικά προβλήματα διαβίωσης» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης για το ΤΕΒΑ και σε ό,τι αφορά τους δικαιούχους συμπλήρωσε: «Ένα πρόγραμμα που αφορά σε 44.456 ωφελούμενους και ανάμεσά τους είναι περίπου 9.300 παιδιά και έφηβοι. Ο πληθυσμός του ΤΕΒΑ αντιστοιχεί στο 6,5% της Περιφέρειάς μας».

Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες στήριξης της κοινωνίας, είπε ακόμα: «Για πρώτη φορά εφαρμόζεται στο επίπεδο της Περιφέρειας ολοκληρωμένο Σχέδιο για τα κοινωνικά ζητήματα με πυξίδα βεβαίως τον Μηχανισμό Συντονισμού Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Καινοτομίας και το Περιφερειακό Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης που θέσαμε σε εφαρμογή. Για πρώτη φορά αντιμετωπίσαμε ολοκληρωμένα και με πρόγραμμα, σε συνθήκες πανδημίας, τις γνωστές αλλά και τις έκτακτες ανάγκες. Σχεδιάζουμε κοινωνικές δράσεις όχι μόνο στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού μας Προγράμματος αλλά ευρύτερα. Είναι επιλογή μας να μην κρυβόμαστε πίσω από τους κοινωνικούς φορείς. Αλλά να είμαστε μαζί τους, στην πρώτη γραμμή. Λέμε με έμφαση: “Κανένας μόνος του στη Δυτική Ελλάδα. Και το εννοούμε.”».

Μιλώντας για την παροχή υπηρεσιών αυτόνομης διαβίωσης για τους ηλικιωμένους που ζουν μόνοι πρόσθεσε ότι περισσότερες από 750 αιτήσεις κατατέθηκαν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε μόλις δύο μήνες, ενώ παρέπεμψε και στην πρωτοβουλία koinoniapde.gr, αλλά και την ηλεκτρονική σελίδα του Παρατηρητηρίου που απαντά στο socialpolicy-pde.gr, όπου ο πολίτης πλέον έχει πρόσβαση με εύκολη πλοήγηση, έγκυρη ενημέρωση και καθοδήγηση, ώστε να ενημερώνεται για τις κοινωνικές υπηρεσίες.

Η Διοικήτρια Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) Ξένια Παπασταύρου, επισήμανε τη μεγάλη σπουδαιότητα των δράσεων του ΤΕΒΑ λέγοντας μεταξύ άλλων πως σκοπός του ΤΕΒΑ είναι να ανακουφίσει τις μορφές ακραίας φτώχειας με τις μεγαλύτερες επιπτώσεις στον κοινωνικό αποκλεισμό.

Συνεχίζοντας ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος εξειδίκευσε σε βέλτιστες πρακτικές ψυχοκοινωνικής στήριξης οικονομικά αδύναμων πολιτών που προκρίθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως η δράση “Γνωριμία με τον Αθλητισμό” που απευθύνθηκε σε παιδιά 6-12 ετών, αλλά και η τηλεφωνική ψυχολογική στήριξη απόρων που υλοποιήθηκε στη διάρκεια της πανδημίας. «Δεν θέλουμε κανέναν στο περιθώριο, αγωνιζόμαστε για την ισοτιμία και την ελεύθερη συμμετοχή των 700.000 ψυχών της Περιφέρειάς μας» τόνισε ο κ. Μπονάνος.

Στις κοινωνικές συμπράξεις και το έργο που μέχρι σήμερα έχει παραχθεί αναφέρθηκε αναλυτικά η Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας Μαρία Σαλμά, επισημαίνοντας ότι το ΤΕΒΑ «αποτελεί βασικό εργαλείο ανακούφισης για χιλιάδες οικογένειες και πολίτες» και πρόσθεσε: «Ως αυτοδιοίκητος φορέας έχουμε πλήρη επίγνωση της καθημερινότητας των πολιτών. Γνωρίζουμε τις ανάγκες, είμαστε παρόντες και έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε νέες προκλήσεις με προτάσεις, λύσεις και ιδέες που μοναδικό σκοπό και στόχο έχουν την αλληλεγγύη και την κοινωνική προστασία των ευάλωτων ομάδων».

Αντιστοίχως ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, χαρακτήρισε υποδειγματικό τον τρόπο που υλοποιείται το πρόγραμμα. Για τον λόγο αυτό ευχαρίστησε τους υπαλλήλους της Περιφέρειας για την σωστή προετοιμασία και τόνισε: «Δική μας ευθύνη είναι να αξιοποιούμε στο ακέραιο κάθε πρόγραμμα που στοχεύει στη στήριξη των αδύναμων συμπολιτών μας και αυτό να γίνεται με συνέπεια και διακριτικότητα».

Ο Προϊστάμενος Διαχειριστικής Αρχής του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής (ΕΠ ΕΒΥΣ) του ΤΕΒΑ Ιωάννης Πασπάλας, παρουσίασε συμπεράσματα και απολογιστικά στοιχεία που οριοθετούν το ποιοτικό άλμα στη νέα προγραμματική περίοδο αναφέροντας μεταξύ άλλων πως το 72% των τελικών δικαιούχων στη Δυτική Ελλάδα έχει λάβει βοήθεια πάνω από μία φορά και στην υπόλοιπη Ελλάδα το 83% έχει λάβει βοήθεια πάνω από μία φορά.

Όσο για τη δυνατότητα αγοράς των προϊόντων, όπως παρουσίασε ο κ. Πασπάλας, το 57% των Τελικών Δικαιούχων στη Δυτική Ελλάδα και το 60% στην υπόλοιπη Ελλάδα πριν από έναν χρόνο δεν μπορούσαν αυτοί ή τα μέλη της οικογένειάς τους να αγοράσουν τα προϊόντα που παίρνουν από το ΤΕΒΑ, ενώ το 26% των Τελικών Δικαιούχων στη Δυτική Ελλάδα και το 23% στην υπόλοιπη Ελλάδα δήλωσε ότι πριν από έναν χρόνο μπορούσαν αυτοί ή τα μέλη της οικογένειάς τους να αγοράσουν τα προϊόντα που παίρνουν από το ΤΕΒΑ.

Από τη μεριά του, ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΔΕ Χρήστος Παπασημακόπουλος, παρουσίασε το πρόγραμμα ΤΕΒΑ. Αναφερόμενος στην πορεία εξέλιξης του έργου, υποστήριξε ότι ο συνολικός αριθμός ωφελούμενων που παρέλαβαν Τρόφιμα στην Αχαΐα, αντιστοιχεί σε 24.848 και ο συνολικός αριθμός ωφελούμενων που παρέλαβαν ΒΥΣ, αντιστοιχεί σε 15.601. Στην Αιτωλοακαρνανία αντιστοιχεί σε 26.288 και ο συνολικός αριθμός ωφελούμενων που παρέλαβαν ΒΥΣ σε 21.457. Στην Ηλεία αντιστοιχεί σε 19.083 και ο συνολικός αριθμός ωφελούμενων που παρέλαβαν ΒΥΣ σε 12.922.

Για τον σχεδιασμό και το Μοντέλο νέων συνοδευτικών μέτρων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας μίλησε η Υπεύθυνη Συνοδευτικών Μέτρων MSc Υγειονολόγος-Λογοθεραπεύτρια, Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Μαίρη Ξένου. Η ίδια αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις Δράσεις συνοδευτικών Μέτρων που έχουν υλοποιηθεί στην ΠΔΕ και για τον νέο σχεδιασμό ο οποίος περιλαμβάνει 10 διαφορετικούς τομείς συνοδευτικών μέτρων, συμμετοχή περισσότερων από 5.000 ωφελούμενων και στις 3 Περιφερειακές Ενότητες, συνεργασίες με περισσότερους από 50 φορείς και δράσεις σχεδιασμένες για παιδιά, εφήβους, ενήλικες, άτομα με ειδικές ανάγκες.

Ακόμα, αναφορά στο πρόγραμμα έκανε και η Προϊσταμένη της Μονάδας Β’ Διαχείρισης και Υλοποίησης Παρακολούθησης πράξεων του Προγράμματος ΤΕΒΑ Ε. Φωτοπούλου.

Στη συνέχεια ακολούθησε διάλογος και ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στους ομιλητές και τους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων.

Τέλος, το Πρόγραμμα της Περιφερειακής συνάντησης ΤΕΒΑ ΠΔΕ ολοκληρώθηκε με δύο Workshops με στόχο την ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού των φορέων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ενώ πραγματοποιήθηκε και μία σύντομη ξενάγηση στο κέντρο της Αχαϊκής Πρωτεύουσας.