Σύνδεση

Εγγραφή

Σύνδεση

Εγγραφή

Δράσεις – Προγράμματα Κοινωνικής Πολιτικής

Επιχειρησιακο πρόγραμμα «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής» Του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ/FEAD) 2014-2020.

H Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ως επικεφαλής εταίρος, υλοποιεί το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής (ΕΠ I) του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους ΤΕΒΑ/ FEAD (Fund for European Aid to the most deprived) που υποστηρίζει τη διανομή τροφίμων και βασικών υλικών αγαθών ενώ συνδυάζεται με συνοδευτικά μέτρα κοινωνικής ένταξης.

Σκοπός του προγράμματος είναι η κοινωνική ενσωμάτωση και η μείωση του κοινωνικού αποκλεισμού των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας. Μετά τη διασύνδεση του ΤΕΒΑ με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης ωφελούμενοι του Προγράμματος είναι όσοι έχουν επιλέξει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα να λαμβάνουν βοήθεια και από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής. Το Πρόγραμμα υλοποιείται μέσω των Κοινωνικών Συμπράξεων της Π.Ε. Αχαΐας, της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας και της Π.Ε. Ηλείας όπου αναλαμβάνουν τη διανομή/παροχή

Ι. Τρόφιμων
ΙΙ. Ειδών Βασικής Υλικής Συνδρομής ( προϊόντα καθαρισμού και ατομικής υγιεινής)
ΙΙΙ. Συνοδευτικών Μέτρων κοινωνικής ένταξης και ενδυνάμωσης των ωφελούμενων του ΤΕΒΑ

Ιστοσελίδα

ΜΕΝΟΥΜΕ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Πρόκειται για μια ιστοσελίδα ενημέρωσης, ψυχαγωγίας, εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης που δημιούργησε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας την περίοδο της κοινωνικής αποστασιοποίησης που επέβαλλαν τα περιοριστικά μέτρα κατά του COVID-19. Μία πρωτοβουλία με τη σκέψη στον πολίτη. Αλλά και μία πρωτοβουλία για δημιουργικότητα κατ’ οίκον για μικρούς και μεγάλους.

Μεταξύ άλλων, στην ιστοσελίδα περιλαμβάνονται οι θεματικές ενότητες: Ενημερώνομαι/Ψυχαγωγούμαι/Εκπαιδεύομαι/ Ενδυναμώνομαι / Μιλάω σε ειδικό/ Μαθαίνω για τον τόπο μας/ Συνεισφέρω αλλά και η γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης 2611100405 που λειτουργεί καθημερινά, 7 ημέρες την εβδομάδα, Δευτέρα έως και Κυριακή, από τις 8:00 έως τις 20:00 το βράδυ. Μέσω της Γραμμής Ψυχοκοινωνικής Στήριξης, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας παρέχει υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης και γενικής ενημέρωσης, ανοίγοντας έτσι ένα παράθυρο διαλόγου και στήριξης σε όσους το έχουν ανάγκη.

Ιστοσελίδα

ΥΙΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΟΧΗ

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πέραν της υλοποίησης και προώθησης του θεσμού της αναδοχής και της υιοθεσίας διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα για υποψήφιους ανάδοχους – θετούς γονείς καθώς και ποικίλες ενημερωτικές δράσεις αναφορικά με τους εν λόγω θεσμούς.

Μεταξύ άλλων, εκδόθηκε ένας ολοκληρωμένος οδηγός για την Υιοθεσία και την Αναδοχή (https://www.pde.gov.gr/gr/images/yiothesia_anadoxi_full.pdf), όπου διακεκριμένοι επιστήμονες και ειδικοί απαντούν σε καίρια ερωτήματα τόσο για το νέο θεσμικό πλαίσιο που διέπει την όλη διαδικασία, όσο και για τις ανάγκες των υποψήφιων γονέων και των παιδιών.

Ιστοσελίδα

ΜΕΝΕΙ ΜΥΣΤΙΚΟ

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας υλοποίησε με μεγάλη επιτυχία την εκστρατεία (23 Ιουλίου 2021 έως τις 16 Οκτωβρίου 2021 ) «Μένει Μυστικό» ενάντια στη Σεξουαλική Κακοποίηση των Παιδιών σε συνεργασία με τον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

με βασικούς στόχους:

 • Την ευαισθητοποίηση σχετικά με το φαινόμενο της σεξουαλικής κακοποίησης.
 • Την έμφαση στη σημασία της πρόληψης μέσα από τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.
 • Την ανάδειξη των διαστάσεων που έχει λάβει το φαινόμενο στην Ελλάδα.
 • Την κατάθεση πρακτικών προτάσεων στους αρμόδιους θεσμικούς φορείς για την πρόληψη και αντιμετώπισή του φαινομένου.

Πραγματοποιήθηκαν διαδραστικές παρεμβάσεις και σεμινάρια ενημέρωσης σε εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς και κηδεμόνες σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία (Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Πύργος, Αµαλιάδα, Αίγιο, Πάτρα) με σκοπό την πρόληψη και αντιμετώπιση της μάστιγας της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών και τη δημιουργία ενός ενιαίου πλαισίου κοινωνικής προστασίας, ενώ ταυτόχρονα με τη συνδρομή του Κινητού Εργαστηρίου «Οδυσσέας» του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» αναπτύχθηκαν παράλληλες διαδραστικές-ψυχοπαιδαγωγικές δράσεις για παιδιά και γονείς.

Σε όλη τη διάρκεια της τρίμηνης εκστρατείας δημοσιεύονταν σχετικά επιστημονικά άρθρα σε Μ.Μ.Ε. της Δυτικής Ελλάδας, τα οποία συντάχθηκαν από τους ψυχολόγους του Οργανισμού για την ενημέρωση του φαινομένου και την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης. Τέλος, η εκστρατεία ολοκληρώθηκε με τη διεξαγωγή 3 στοχευμένων διαδικτυακών εκπαιδευτικών σεμιναρίων σε γονείς και κηδεμόνες, επαγγελματίες υγείας και εκπαιδευτικούς.

Ο απολογισμός σε νούμερα:

 • 547 υπογραφές του ψηφίσματος «Μένει Μυστικό»
 • 55 παρεμβάσεις σε 1.037 μαθητές Α’ βάθμιας εκπαίδευσης
 • 57 παρεμβάσεις σε 625 μαθητές Β’ βάθμιας εκπαίδευσης
 • 26 παρεμβάσεις σε 441 γονείς και εκπαιδευτικούς
 • 13 επιστημονικά άρθρα – 257 δημοσιεύσεις σε τοπικά Μέσα

Ιστοσελίδα

«ΚΛΙΚ ΖΩΗΣ»
Παροχη υπηρεσιων Αυτονομης Διαβιωσης και Ασφαλους Γηρανσης Ηλικιωμενων

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας υλοποιεί ένα καινοτόμο πρόγραμμα υπηρεσιών, το οποίο απευθύνεται σε ηλικιωμένους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, είναι μοναχικά άτομα ή δεν μπορούν να υποστηριχθούν επαρκώς από το άτομο που διαβιεί μαζί τους.

Πρόκειται για το έργο « «Παροχή υπηρεσιών αυτόνομης διαβίωσης και ασφαλούς γήρανσης ηλικιωμένων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας», που στοχεύει στη δημιουργία μιας δωρεάν κεντρικής υποστήριξης αυτόνομης διαβίωσης ηλικιωμένων που χρήζουν μέριμνας και παρακολούθησης.

Οι υπηρεσίες που προσφέρονται είναι οι κάτωθι:

 • ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΜΕΣΩ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΤΗΛΕΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ

Περιλαμβάνει την 24ώρη παρακολούθηση των ηλικιωμένων μέσω ειδικών συσκευών

 • ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

Χρησιμοποιείται για την λήψη ειδοποιήσεων από τους συγγενείς των ηλικιωμένων

 • ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ

Αφορά τη έξυπνη παρακολούθηση των ωφελούμενων για την εξαγωγή μοτίβων συμπεριφοράς

Ιστοσελίδα

Οδηγός για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής ηλικιωμένων & φροντιστών