Σύνδεση

Εγγραφή

Σύνδεση

Εγγραφή

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «Το Περιφερειακό Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης στο 2ο Φεστιβάλ Φορέων Κοινωνικής Φροντίδας 2022»

15 Σεπτεμβρίου, 2022

Το Περιφερειακό Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης Δυτικής Ελλάδας συμμετείχε στο 2ο Φεστιβάλ Φορέων Κοινωνικής Φροντίδας 2022, που πραγματοποιήθηκε στις 9 έως 11 Σεπτεμβρίου 2022, στα Παλαιά Σφαγεία Πατρών.

Το Φεστιβάλ διοργανώθηκε σε συνεργασία της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας & Νοτίων Ιονίων Νήσων με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τον Δήμο Πατρέων και τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων υπό την αιγίδα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) και του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας (Ι.Σ.Π.).

Η ομάδας εργασίας του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο συμμετοχής στο 2ο Φεστιβάλ Κοινωνικών Φορέων επισκέφθηκε τα περίπτερα των συμμετεχόντων φορέων με σκοπό τη δικτύωση, την ενημέρωση και την ανταλλαγή απόψεων, ενώ συγχρόνως κατέγραψε τις ελλείψεις και τις ανάγκες των κοινωνικών φορέων και των πολιτών που παραβρέθηκαν στο Φεστιβάλ, στοχεύοντας στην ανάδειξη και την ενσωμάτωσή τους στην Περιφερειακή Στρατηγική για την Καταπολέμηση της φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού. Παράλληλα, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες του Φεστιβάλ για τον σκοπό, το έργο και τις αρμοδιότητες του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης παρουσιάζοντας επίσημα για πρώτη φορά τη νέα δυναμική διαδικτυακή πύλη www.socialpolicy-pde.gr και τις δυνατότητές της για τον πολίτη και τους κοινωνικούς φορείς. Τέλος, ανέπτυξε δίκτυα συνεργασίας με φορείς με σκοπό τη μελλοντική διοργάνωση δράσεων κοινωνικής ένταξης.

«Ανταποκριθήκαμε και φέτος στην πρόσκληση της Π.ΟΜ.Α.μεΑ. Προχωρήσαμε στη συνδιοργάνωση του Φεστιβάλ αναγνωρίζοντας τους συλλογικούς φορείς ως σημαντικούς συνεργάτες στην κοινή προσπάθεια να φτιάξουμε μία καλύτερη κοινωνία χωρίς διακρίσεις, χωρίς περιορισμούς και εμπόδια για τους συμπολίτες μας που αναζητούν να έχουν ίσες ευκαιρίες με όλους» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αχαΐας και αρμόδιος για θέματα υγείας Χαράλαμπος Μπονάνος, επισημαίνοντας: «H Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μέσα από το σχέδιο δράσης για την υγεία συνεργάζεται και συνδιοργανώνει με όλους τους φορείς κοινωνικής αλληλεγγύης δράσεις που στόχο έχουν την βελτίωση της δημόσιας υγείας, την αποτροπή των πηγών κινδύνου για την σωματική, ψυχική και πνευματική υγεία, την πρόληψη της ανθρώπινης ασθένειας και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Η πανδημία μάς δίδαξε ότι η ενίσχυση των δεσμών κοινωνικής αλληλεγγύης πρέπει διαχρονικά ν΄ αποτελεί προτεραιότητά μας και ότι μόνο με την συμμετοχή, την συνεργασία, την ενότητα, την ενημέρωση και την υπευθυνότητα θα ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια».

Για τρεις ημέρες στα Παλαιά Σφαγεία της Πάτρας συναντήθηκαν 85 κοινωνικοί φορείς, ένωσαν τις δυνάμεις τους, παρουσίασαν το έργο τους και ανέδειξαν τον ρόλο τους στην σύγχρονη κοινωνία, επιβεβαιώνοντας την πολύτιμη συνεισφορά τους. Ήταν ένα τριήμερο γεμάτο στοχευμένες δράσεις πληροφόρησης και πρόληψης με ψυχαγωγικές εκδηλώσεις που απευθύνονταν σε όλες τις ηλικίες, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε προληπτικούς ελέγχους υγείας, στην ενημέρωση των πολιτών μέσω της πραγματοποίησης ημερίδων και ομιλιών, σε δημιουργικές και ψυχαγωγικές δράσεις για παιδιά, στην πραγματοποίηση εθελοντικής αιμοδοσίας και τις τρεις ημέρες, πρωί και απόγευμα, με τη συνδρομή των Κέντρων Αίματος του Π.Γ.Ν.Π. «Παναγιά η Βοήθεια» και του Γ.Ν.Π. «Ο Άγιος Ανδρέας», με σκοπό να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες σε αίμα λόγω της πανδημίας αλλά και οι μεγάλες ελλείψεις που παρατηρούνται.

Αναλυτικότερα, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν:

 • Εθελοντικές αιμοδοσίες και τις τρείς ημέρες
 • Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών από φορείς μέσω της λειτουργίας περιπτέρων
 • Λειτουργία ενημερωτικού περιπτέρου από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με έντυπο υλικό (αναδοχή, υιοθεσία, κάπνισμα, κουνούπια κ.ά.)
 • Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών από το ΚΕΘΕΑ και τον ΟΚΑΝΑ
 • Προληπτικοί έλεγχοι για ενήλικες (ψηλάφηση μαστού κ.ά)
 • Παρουσίαση εκθεμάτων από δομές ατόμων με αναπηρία και κοινωνικών φορέων
 • Ενημέρωση εκ μέρους του ΚΕΔΜΟΠ «Χάρισε Ζωή» για τη δωρεά μυελού των οστών και εγγραφή εθελοντών
 • Έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας από άτομα με αναπηρία
 • Ημερίδα με θέμα τα ρευματικά νοσήματα σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα «ΕΛΕΑΝΑ» Αχαΐας το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022
 • Ημερίδα για την πρόληψη του μελανώματος σε συνεργασία με την Δερματολογική Κλινική του Π.Γ.Ν.Π. «Παναγιά η Βοήθεια» το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022
 • Ενημερωτικές ομιλίες «Εγκυμοσύνη- Θηλασμός και Άτομα με Αναπηρία» από τον Σύλλογο Επιστημόνων Μαιών Πάτρας
 • Έναρξη Φεστιβάλ την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022 με την παρουσίαση των φορέων κοινωνικής φροντίδας που συμμετείχαν
 • Χορωδία και παρουσίαση θεατρικού έργου από δομές ατόμων με αναπηρία την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022
 • Δρώμενο από το Χορευτικό Τμήμα του Δήμου Πατρέων την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022
 • Συναυλία του Παντελή Θαλασσινού και του συγκροτήματος Ευήκοον Μέλος «Ανοιχτή Ακρόαση» που εντάχθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022

Ειδικά για τα παιδιά πραγματοποιήθηκαν:

 • Προληπτικοί έλεγχοι με τη συνδρομή του πολυϊατρείου «Ασκληπιός» του «Χαμόγελο του Παιδιού» (ακοολογικές, οφθαλμολογικές, παιδιατρικές και οδοντιατρικές εξετάσεις)
 • Ψυχαγωγική δράση «Το Λούνα Παρκ της Ανακύκλωσης» από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης «Ε.Ε.Α.Α.»
 • Εξετάσεις για το μελάνωμα από την Δερματολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών (Π.Γ.Ν.Π.) «Παναγιά η Βοήθεια», με τη συμβολή της κινητής μονάδας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
 • Ορθοπαιδική- φυσικοθεραπευτική αξιολόγηση, αξιολόγηση όρασης και συστάσεις για πρόληψη και αντιμετώπιση μυοσκελετικών τραυματισμών από το Τμήμα Φυσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου Πατρών
 • Παρουσίαση και γνωριμία με τα Παραολυμπιακά Αθλήματα από την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή και τον Αθλητικό Σύλλογο ΑμεΑ «Ήφαιστος»
 • Υλοποίηση προγράμματος «Κυκλοφορώ με Ασφάλεια», με σκοπό τη διαδραστική και βιωματική κυκλοφοριακή διαπαιδαγώγηση των παιδιών και νέων από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς»
 • Βιωματικό εργαστήριο για παιδιά από την «ΠΡΟΤΑΣΗ» Κίνηση για έναν άλλον τρόπο ζωής
 • Δύο (2) παραστάσεις θεάτρου σκιών
 • Διαγενεακό εργαστήριο παιχνιδιού από το Κοινωφελές Σωματείο «ΦΡΟΝΤΙΖΩ»
 • Βιωματικό εργαστήριο για την αντίληψη των έμφυλων στερεοτύπων από το Κέντρο Διαχείρισης Έμφυλων Διακρίσεων «Εριφύλη»
 • Διαπολιτισμικό εργαστήριο «Ζωγραφίζουμε, ανακαλύπτουμε χώρες, αλληλοεπιδρούμε» από την Co2gether, τον Σύλλογο Ελληνοουκρανικής Φιλίας Palyanytsya και την Κίνηση Υπεράσπισης των δικαιωμάτων Προσφύγων & Μεταναστών/-στριών Πάτρας